изработка на онлайн магазини от 3DWebDesign

10-те МОДЕЛА на Ограниченото мисленеСъществуват десет модела на ограничено мислене. Ако всеки ден се упражнявате да ги разпознавате, вие ще можете да анализирате онези, които се появяват в ума ви, преди да се е намесила емоцията и да ги замените с алтернативни твърдения.
Добре е да се освобождавате от негативните мисли.
Ако в продължение на най-малко четири седмици се упражнявате да разпознавате моделите на мислене, изброени по-долу, ще успеете да постигнете целите си.

1. Всичко или нищо. Това е мислене в черно и бяло, без да се допускат нюанси на сиво. Придържате се към избора “или ...или”, като възприемате всичко в крайности. Хората или нещата са добри или лоши, приятни или непоносими. Тъй като тълкуванията ви са крайни, и емоциите са крайни - екстаз или ужас. Най-голямата опасност е преценката, която правите за себе си. Смятате, че ако не сте блестящи и не сте се справили перфектно, значи сте пропаднали.

2. Прекомерно обобщаване. При този модел, човек прави обобщения, основаващи се на единични случки. Например: След като веднъж ви е станало лошо във влака, решавате никога повече да не се качвате на влак. Някои ключови думи, които показват, че може би правите прекомерни обобщения са “всичко”, “всеки”, “нищо”, “никой”, “никога”, “винаги”. Например: “Никой не ме обича”, “Никога повече няма да мога да повярвам на никого”.

3. Мозъчни филтри. Характеризират се с ограничаване на зрителното поле. Взема се предвид само дадена страна на ситуацията, а се изключва останалото. Случката се преиначава от една-единствена подробност. Всеки човек гледа през собствения си тунел. Депресираните хора са свръхчувствителни към загубата и слепи за печалбата. Страховете, загубите и тревогите придобиват преувеличен смисъл, изпълват съзнанието ни и изключват всичко останало. Ключовата фраза е “Не издържам”.

4. Автоматично омаловажаване. Пример за този модел е начинът, по който пренебрегваме комплиментите. Хората не могат да повярват, че заслужават любов или комплименти, даже когато става въпрос за най-простите неща като дрехите, с които са облечени.

5. Прибързани заключения. Този модел се разделя на две. Единият е четене на мисли, а другият - предсказване на бъдещето. При първия вариант на човек му се струва съвсем естествено да прави догадки за начина, по който околните реагират спрямо него. Представяте си, че хората наоколо се чувстват и реагират по същия начин като вас. Не наблюдавате или не слушате внимателно, за да забележите, че те всъщност са различни. При предсказанието на бъдещето вие правите абсолютно същото, но по отношение на събитията. Тук няма как да се провери информацията. Вие просто правите предположения и започвате да твърдите подобни неща. Заради подобни предположения или заради предишни лоши преживявания тези недоказуеми твърдения изведнъж се превръщат в истина и във вашата реалност.

6. Увеличаване или умаляване. Когато увеличавате, вие виждате всичко, което е негативно и трудно в живота, през телескоп, уголемяващ проблемите. И обратно, когато имате възможности или оценявате собствените си качества, вие ги омаловажавате.

7. Емоционално разсъждение. Изказването “Чувствам се виновна”, “Не усещам да съм влюбена, сигурно не обичам този човек”. Много връзки се разпадат поради подобни причини. Тук не си правим труда да търсим доказателства в полза на противното.

8. Заповеди и предписания. При този модел, човек се ръководи от списък с правила, които му показват какви да бъдат неговите и на другите около него действия. Правилата са точни и неоспорими. Всяко отклонение е вредно. В резултат на това често преценявате околните и ги упреквате- те ви дразнят и не желаят да постъпват и мислят правилно. Трудно ги понасяме. Ключови думи са:”би трябвало” и “трябва”. Чувствате се принудени да действате по определен начин, но никога не си задавате въпроса дали наистина си струва.

9. Поставяне и премахване на етикети. “Депресията е нормалното ми състояние”, “Аз съм само един страхливец” . Да поставяме такива етикети на самите себе си е неразумно.

10. Олицетворяване и вина. Съществуват два модела. При първия се сравняваме с другите.”Той знае повече от мен”, но в повечето случаи сравнението е в наша полза. Някои обвиняват околните за неща, които са им се случили в живота. “Ако не беше майка му, бракът ни щеше да е много успешен”. Ако започнете да обръщате внимание на тези модели на мислене, които са вътре във вас, е настъпило времето да прибегнете към дневник, в който да описвате мислите си. Като мислите за чувствата си и чувствате мислите си, вие по-лесно ще поемете по пътя към душевното и емоционалното здраве и перманентното щастие.

Copyright © Капки Бах, 2021